Снимка БулфотоПоредно вето върху Закон наложи държавният глава. Румен Радев наложи

...
Снимка БулфотоПоредно вето върху Закон наложи държавният глава. Румен Радев наложи
Коментари Харесай

Румен Радев наложи вето на закона за специалния разследващ прокурор

Снимка Булфото

Поредно несъгласие върху Закон наложи президентът. Румен Радев наложи несъгласие на Закона за допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс, който беше  признат от Народното събрание на 29 януари  2021 година Президентът връща закона в неговата целокупност за ново разискване от депутатите, оповестяват от пресслужбата на президента.

С измененията в закона ръководещите взеха решение да има специфичен прокурор, който да е с пълномощия да проверява основния прокурор и неговите заместници. Специалният прокурор да бъде избиран от пленума на Висш съдебен съвет и да е с мандат от 5 години, реши Народното събрание. 

Приетият в края на януари закон не предлага заслужено и стабилно решение на казуса с неналичието на дейно следствие против настоящ основен прокурор или негов заместител. С въвеждането на нова служба „ прокурор по следствието против основния прокурор или негов заместител “ се нарушават редица съществени конституционни правила, измежду които независимостта на съда, независимостта на прокурорите в границите на правосъдната власт и равенството на жителите пред закона.

В своите претекстове президентът показва, че казусът с неналичието на дейно следствие против настоящ основен прокурор или негов заместител, както и въобще против лица на висши държавни длъжности, съставлява главно предизвикателство пред върховенството на правото у нас. За последната година и половина това е трета друга законодателна самодейност на ръководещото болшинство, която се пробва да откри решение на казуса. Люшкането сред разнообразни институционални разновидности очевидно демонстрира, че казусът е комплициран, концепцията за решението му към момента не е избистрена и дебатите би трябвало да продължат в експертен кръг, написа в претекстовете на Румен Радев, написа investor.bg.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР